top of page
kohtaamisia.jpg
Search
  • Writer's pictureTarumusiikki

Yhteinen sävel: Työpajat nuorille ja aikuisille

Updated: May 28, 2021

“Meistä ei näy varmaan ulospäin, kuinka tärkeää tällainen toiminta meille on. Tämmöstä pitäis olla enemmän ja tää antaa meille tosi paljon, vaikka me ei varmaan siltä vaikuteta. Halusin vaan kertoa ja halusin, että tiedät.”

Kesäkuussa 2018 Yhteinen sävel - kiertueemme yhteistyö jatkui Pihlajakodin asumis- ja huoltopalveluissa nuorille aikuisille ja aikuisille, ja järjestimme yhteistyössä Uudellamaalla yhteensä 5 työpajaa musiikkiryhmien muodossa. Ottaessamme yhteyttä yksiköihin oltiin niistä heti erittäin myönteisellä mielellä mukana ja työntekijät näkivät, että  musiikki- tai taidetoiminnasta voisivat hyötyä monenlaiset kotien asukkaat.




Pihlajakoti tarjoaa mielenterveyskuntoutujille tuettuja asumispalveluja, jotka käsittävät syrjäytymisen, ahdistuksen tai psyykkisen sairauden tuoman vajaakuntoisten asukkaiden toimintakyvyn vahvistamista ja mielekkään päivätoiminnan järjestämisen ammatillisesti tarjotun tuen avulla. Olen itse vuosia sitten vieraillut työni puolesta muutamia kertoja eräässä vastaavassa yksikössä, ja jo tuolloin mieleeni jäi, kuinka yhteiskunnallisesti tärkeiden asioiden ja palvelujen äärellä toimitaan.


Työpajoihin osallistuneet nuoret aikuiset kertoivat, että musiikki toimii tärkeänä ns. itsesäätelyn välineenä arjessa: “Musiikki on moodeja, se merkitsee mulle ihan kaikkea, en olis selvinnyt elämästä, ahdistuksesta, ilman musiikkia. Ei oo väliä, mitä musiikkia käytän, ihan kaikenlainen musa käy, se riippuu ihan tilanteesta. Just toi ahdistus...musiikki voi joskus auttaa tosi paljon. Esimerkiks niinku kulkuvälineissä, kun voi kuunnella musiikkia, pystyy edes meneen eri paikkoihin, kun se rauhottaa.”


Ryhmissä erityisen suosittuja olivat rentoutumis- ja rauhoittumishetket, joissa ensin tehtiin hengitysharjoituksia, ja jonka jälkeen musiikkiterapeutti improvisoi musiikkia erilaisilla soittimilla, mm. koshi-kellolla (eräänlainen tuulikello), huilulla, kitaralla, laulaen ja sormipianolla eli sansulalla.


“Mun neljä vuotta nuorempi pikkusisko soitti pianoa. Kyllähän se joskus ärsytti, mutta kyl mä nopeesti ymmärsin, kuinka tärkeetä se musiikki oli sille. Sitä oli kuitenkin tosi kiva kuunnella kun sisko oppi soittamaan tosi hyvin.”


Toinen toivottu juttu oli yhteinen soittaminen. Moni ryhmään osallistuja oli ottanut soittotunteja lapsena, mutta soittaminen oli sittemmin jäänyt. Bändi saatiin pystyyn nopeasti esim. djembe-rumpujen, muiden rytmisoittimien, kitaran, pianon ja kosketinsoittimen avulla. Mukana olivat sekä asukkaat että ohjaajat, ja yhdessä mietittiin, miten tällainen voimavaroja vahvistava ja mielekäs tekeminen voisi jatkua.


Kokoontumiskerroilla juteltiin myös siitä, miten eri tavoin somessa voi toimia ja olla läsnä, ja kuinka tärkeä puhelin on myös nuorelle aikuiselle nykyään. Elämäntilanteen ollessa sellainen, ettei kavereita voi välttämättä nähdä usein, on tärkeää pystyä pitämään yhteyttä muilla tavoin. Mietittiin myös, miten moninaisia erilaiset riippuvuudet, mm. digitaaliset riippuvuudet, 2010-luvulla voivat olla, ja mistä voisi saada apua, jos tilanne riistäytyy käsistä.


“Mä oon tosi väsyny. Tuntuu, ettei jaksa soittaa ku hetken. Voin kyllä olla tässä, jos ei tarvii soittaa.” Usein ryhmiä lopetellessani muistuttelen osallistujia siitä, että loppupäivänä saattaa olla monin tavoin ihan väsynyt, koska musiikillinen työskentely ryhmässä on usein niin intensiivistä ja sosiaalista. Vuorovaikutuksen ja emootioiden harjoittelu niinkin mukavan välineen kuin musiikin avulla on rankkaa puuhaa, ja on tärkeää antaa itselleen tunnustus yhdessä hyvin tehdystä työstä.


Suomen Valkonauhaliitto kiittää Stiftelsen 7nde Mars Fondenin tuesta Yhteinen sävel - ryhmiin ja nuoria kuntoutujia blogiteksteistä.


Aiheesta muualla:

Suomen Valkonauhaliiton kotisivu www.suomenvalkonauhaliitto.fi

EHYT ry Ehkäisevä päihdetyö http://www.ehyt.fi/

41 views0 comments
bottom of page