Search
  • Taru Koivisto

Yhteinen sävel: Hyvinvointia ikääntyville

Suomen Valkonauhaliiton Yhteinen sävel - kiertue pysähtyi kesäkuussa Vantaan Myyrmäkeen, Myyrastin yhteisöön, joka tarjoaa maksutonta apua, vertaistukea ja yhdessäoloa ikääntyville. Myyrastin ja Havukoskella sijaitsevan Havurastin palvelut on tarkoitettu yksinäisyydestä, sosiaalisen toimintakyvyn heikkenemisestä tai mielenterveyden ongelmista kärsiville vantaalaisille senioreille.Myyrastin 20-vuotisjuhlia vietettiin muutoksen kynnyksellä toukokuussa, sillä Myyrastia ja Havurastia ylläpitävä Vanhusten Kotiapusäätiön nimi vaihtui Marjatta-Säätiöksi. 20-vuotisjuhlat olivat Myyrastin muiden juhlien tapaan menestyksekkäät, paikalla oli noin 60 ihmistä juhlistamassa pitkää taivalta. Juhlissa kevään 2018 aikana perustettu Rasti-kvartetti lauloi upeiden koreografioiden saattelemana “Neljäpä poikaa rastista niin komiasti liikkuu! Valkoiset oli puserot, ja hattureuhkat oivat!”


Seppo oli myös sanoittanut Juhlalaulun, jonka sanat kuvaavat hienosti arjen rytmiä Myyrastissa (sävel: Oli hepokatti maantiellä poikittain): “Olin jalkaisin Myyrastiin matkalla, jala jalla jalajala vei. Siellä kohtasin vanhoja tuttuja, jala jalla jalajala vei. On maanantain viikkokokous, siellä sovitaan aiheet juhlien… On tiistaina turinatuokio, siellä puhua saa melkein mitä haluaa… Keskiviikkona vuoro on curlingin, siellä melske on käynnissä hirmuinen… On torstaina vuoro kokkien, siellä gurmeet yhdessä loihditaan… Perjantaina hetki on kuntoilun, sen jälkeen aivoja jumpataan… Lopuksi me yhdessä laulellaan, ja ensi viikolla uudestaan.”


Vaikka Myyrastissa on aiemminkin laulettu paljon ja kuunneltu musiikkia, halusivat myyrastilaiset Yhteinen sävel - hyvinvointihetkessämme kertoa, kuinka erityisesti Suomen Valkonauhaliiton kanssa yhteistyössä vuoden 2017 aikana järjestettyjen musiikkiryhmien ansiosta soittaminen ja luova musiikin käyttö ovat lähteneet uusille urille: on opeteltu soittamaan ukulelejä, pianoa ja rumpuja, ohjaajat ovat rohkaistuneet säestämään ja vetämään yhteisiä harjoituksia, Rasti-kvartetti on perustettu ja paljon muuta.Yhteisessä hetkessämme laulettiin, keskusteltiin musiikin tuomista uusista tuulista ja yhteisistä ajanviettotavoista aiempina vuosikymmeninä ja 2010-luvun nopean digitalisaation vuosina. Moni myyrastilainen kertoi käyttävänsä jonkin verran päätelaitteita, niin että esimerkiksi laskujen maksaminen, muu asioiden hoito sekä yhteydenpito sukulaisiin ja ystäviin onnistuu. Kaikilla ei ole älypuhelinta, eikä sitä välttämättä koettu tarpeelliseksikaan.


Nuoremmilleen myyrastilaiset haluaisivat antaa ohjeeksi, että teknologiataitojen lisäksi myös toisenlaiset kädentaidot, leikkiminen, pihapelit ja läsnäolon taidot ovat tärkeitä ja varmasti hyväksi tulevaisuudessa. Välillä olisi varmaan hyvä pitää vaikkapa muutama päivä “teknologiapaastoa”, jotta keskittymisen ja toisen ihmisen kohtaamisen taidot vahvistuisivat.


Suomen Valkonauhaliitto toivottaa myyrastilaisille oikein hyvää jatkoa ja erään toimintaan osallistuneen sanoin: Olkaa kiitollisia toisistanne! Olette tärkeitä!


Aiheesta muualla:

Vanhusten Kotiapusäätiön kotisivu http://www.vanhustenkotiapu.fi/mielenterveysyhteisot/


#mielenterveys #yksinäisyys #yhteisöllisyys #vertaistuki

53 views0 comments
Tarumusiikki Oy

+358405634566 pvm/mpm

tarumusiikki@gmail.com

Käyntiosoite Nuijamäki 6 C 02730 Espoo

Postiosoite Lansantie 25 A 02630 Espoo

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon

© 2018 Tarumusiikki Oy