top of page
kohtaamisia.jpg
Search
  • Writer's pictureTarumusiikki

Ulkoilua ja hyvinvointia metsässä liikkuen

Updated: Oct 15, 2021

Toteuta nämä kolme rastia ryhmäsi kanssa


Pandemia-aika on saanut useat meistä ahdistuneemmaksi, surullisemmaksi ja jännittyneemmäksi kuin yleensä olemme. Moni voi huomata, että jumiutuu kotiin tai kännykän ääreen, vaikka välillä olisi hauskempaa tehdä otain muutakin.Näistä lähtökohdista olemme toteuttaneet syksyn 2021 aikana Suomen Valkonauhaliiton ulkoilu- ja metsätyöpajoja lapsille ja nuorille. Työpajoissa ulkoilemme yhdessä, keskustelemme omaa hyvinvointia ja rentoutumista tukevista asioista ja teemme teemaan soveltuvia kuuntelukasvatuksen harjoituksia.


Harjoituksia voi tehdä myös itsenäisesti, jos haluat rentoutua tai virkistäytyä luonnon ääressä. Jos olet itse ryhmän ohjaaja, voit ottaa tästä talteen kolme ideaa rastien toteuttamiseksi ja ideoida esimerkiksi yhdessä ryhmäsi kanssa lisää rasteja.


Yhdellä ulkoilukerralla voi tehdä yhden rastin. Jos ohjaajia on enemmän tai ryhmät ovat itseohjautuvia, ryhmät voivat kiertää monta rastia kerrallaan. Rauhoittuminen, rentoutuminen ja omien tuntemusten ja ajatusten äärelle pysähtyminen ovat näissä rasteissa tärkeämpää kuin usean rastin suorittaminen, tai rastien ”oikealla tavalla” suorittaminen.


Rasti 1: Toteuta kuunteluhetki


Miltä kuulostaa, kun tuuli heiluttaa puun oksia? Tai muurahaiset kulkevat peräkkäin mättäällä? Kun vesipisarat tippuvat polullesi? Tai kun ihan vain istut hiljaisuudessa ja hengittelet rauhallisesti?


Pysähdy kuuntelemaan sekä itseäsi että luontoa. Muista, että nyt ei ole kiire mihinkään.

Voit kävellä rauhassa tai valita mukavan paikan, johon pysähtyä tai istua kuuntelemaan. Kuuntele hetki. Kirjaa lopuksi kuulemasi ylös.


Mitä ääniä kuulit? Millaisia ääniä kuulit? Oliko jokin ääni jatkuva? Kuuluiko jokin ääni vain kerran? Toistuiko ääni useasti? Miltä sinusta tuntuu kuunteluhetken jälkeen?Rasti 2: Tee metsämandala yksin tai yhdessä muiden kanssa


Mandala on ympyrän muotoon tehty kuvio. Aloita mandalan kokoaminen keräilyretkellä.


Kerää luonnosta kiinnostavan näköisiä lehtiä, keppejä, kiviä, kukkia. Kerää kaikkea, mikä näyttää sinusta mielenkiintoiselta.

Yritä löytää eri kokoisia ja muotoisia asioita. Muista jokamiehenoikeudet ja se, että esimerkiksi sammalta ei saa ottaa luonnosta, eikä eläviä puita vahingoittaa.


Kun sinulla on riittävästi luontotarvikkeita, voit valita teoksesi keskipisteen. Valitse keskipisteeksi mielenkiintoisin luontotarvike. Se on mandalan sydän.

Kokoa sitten uusia kerroksia sen ympärille ympyrän muotoon. Ota lopuksi mandalasta kuva, jos haluat.


Millaista oli koota mandalaa? Jos kokosit mandalaa yhdessä muiden kanssa, miten yhteistyönne sujui? Mitä näet/näette mandalassa nyt, kun se on valmis? Voisiko mandala kertoa jotain sen kokoajista?Rasti 3: Tehdään omat metsämuistot


Pysähdy havainnoimaan luontoa ympärilläsi. Pohdi ensin hetki, mikä sinulle luonnossa tai metsässä on tärkeää ja mieluisaa.


Kerää lempiasioitasi metsästä esimerkiksi tulitikkulaatikkoon tai suurempaan rasiaan. Metsänesineet voivat muistuttaa sinua metsästä ja luonnosta joko tuoksunsa tai näkönsä vuoksi.


Kotona voit halutessasi koristella rasian ja käydä välillä täyttämässä sen uudestaan tuoreilla luontoelementeillä.

Jos et halua kerätä luonnon asioita rasiaan, voit ottaa valokuvia sinulle tärkeistä asioista ja tehdä niistä kuvakollaasin.


Miksi valitsit juuri nämä asiat? Mitä se kertoo, että ne tuntuvat sinusta tärkeiltä? Mitä muistot merkitsevät sinulle? Kuinka tärkeää menneet hetket, nykyisyys ja tulevaisuus ovat sinulle?


Ideoita ulkoiluhetkiin:


Lähdetään musiikkimatkalle -kirja. https://www.musiikkimatka.fi/wp/wp/kauppa/lahdetaan-musiikkimatkalle-levy-ja-kirja/

Suomen luonnonsuojeluliitto. https://www.sll.fi/2019/08/30/kulje-sibeliuksen-jalanjaljissa-ja-talleta-mukaasi-luonnon-tuoksut/


Suomen Valkonauhaliiton metsä- ja ulkoiluryhmien suunnittelua ja järjestämistä on tukenut Tunkelon säätiö ja Stiftelse 7:nde Mars Fonden.


Järjestämme joulukuussa 2021 Tonttuja! -kiertueen, joka toteutetaan hoivakotien, asumisyksiköiden ja päiväkotien sisä- tai ulkotiloissa.


Yhteydenotot Suomen Valkonauhaliiton pääsihteeri Irja Eskelinen irja.eskelinen@suomenvalkonauhaliitto.fi, puh. 09 135 1268.

52 views0 comments
bottom of page