Tarumusiikki
Tsemppilista
Updated: May 28, 2021
Oletko kiinnittänyt huomiota siihen, millaisissa tilanteissa kuuntelet musiikkia? Kuunteletko itse valitsemaasi musiikkia vai annatko radion valita sen puolestasi?
Kuulun itse siihen joukkoon, joka kuuntelee mielellään musiikkia kaikkien arkisten askareiden taustalla. Se saa ajan kulumaan paremmin bussimatkalla ja käynnistää päivän leppoisammin. Lenkillä musiikki auttaa jaksamaan vielä muutaman kilometrin ja illalla nukkumaan mennessä hidastempoinen musiikki auttaa sekä mieltä että kehoa rauhoittumaan.
Vaikka et tietoisesti pyrkisi vaikuttamaan tunteisiisi, kuunneltavaa musiikkia valitessa saatat tehdä huomaamatta lukuisia valintoja. Kysymykset, kuten ”miltä minusta tuntuu” tai ”miltä haluaisin, että minusta tuntuu viiden minuutin tai tunnin kuluttua” saattavat hyvinkin vaikuttaa siihen, millaista musiikkia milloinkin kuuntelet.
Haastan sinut seuraavaksi pohtimaan arkeasi. Mieti, millaiset tilanteet saavat sinut ärsyyntymään tai tuntuvat hankalilta. Turhauttaako siivoaminen tai läksyjen tekeminen? Tekisikö aamulla mieli jäädä sängyn pohjalle ennemmin kuin aloittaa uusi päivä? Tee lista näistä ärsyttävistä tilanteista.
Haastan sinut seuraavaksi pohtimaan arkeasi. Mieti, millaiset tilanteet saavat sinut ärsyyntymään tai tuntuvat hankalilta.

Pohdi sitten kuuntelemaasi musiikkia. Millaista musiikkia kutsuisit lempimusiikiksesi? Voit nimetä kappaleita, artisteja tai tyylilajeja. Oletko huomannut valitsevasi erilaista musiikkia eri tunnetilojen vallitessa? Tee lista kappaleista, jotka saavat sinut rentoutumaan, piristymään tai aloittamaan ärsyttävältä tuntuvan tehtävän. Jos listan tekeminen tuntuu äkkiseltään hankalalta, voi tutkailla musiikkimieltymyksiäsi ja kerätä listaa esimerkiksi viikon ajan. Kun kuuntelet musiikkia, kirjoita ylös vallitseva tunnetila ja kuuntelemasi kappaleet. Tarkkaile myös, vaikuttavatko kappaleet jollain tavalla tunnetilaasi.
Lopuksi kirjoita tai kokoa esimerkiksi puhelimesi sovellukseen soittolista, joka toimii tsemppinä arjessasi. Muista tarkistaa ja pohtia, että haluatko pitää soittolistasi yksityisenä vai julkisena. Voit nimetä sen kuvaavalla nimellä, esimerkiksi “Tsemppiä uuteen viikkoon”, “Stressitön viikonloppu” tai “Aamukahvi”. Ota lista käyttöön, kun seuraavan kerran koet olosi hankalaksi tai kaipaat tsemppiä arkeesi.
Musiikkikasvattaja Salla Kostamo oli mukana toteuttamassa työpajoja Suomen Valkonauhaliiton Elän arkea kuunnellen -projektissa syksyllä 2020 Stiftelsen 7:nde Mars Fondenin tuella.
Lähteet:
S. Toivakka & M. Maasola. 2017. Itsetunto kohdalleen. PS-Kustannus.
Kostamo, S. 2019. Kuuntelukasvatus hyvinvoinnin tukena. Opetuskokeilu vapaan sivistystyön kentällä. Taideyliopiston Sibelius-Akatemia. Maisterin tutkielma.
MacDonald, R., Kreutz, G. & Mitchell, L. 2012. Music, health & wellbeing. New York: Oxford University Press.