top of page
kohtaamisia.jpg
Search
  • Writer's pictureTarumusiikki

Oman elämän soittolista

Updated: May 28, 2021

Olisipa mahtavaa matkustaa välillä toiseen aikaan ja paikkaan. Välillä saattaa kaivata kesään ja toisaalta paluu siihen tiettyyn elämäni parhaaseen vuoteen tekisi hyvää. Uskotko jos kerron, että tämä on mahdollista?


Seuraava Elän arkea kuunnellen -työpajojen harjoitus sopii tehtäväksi sekä yksin että ryhmässä ohjaajan johdolla:Tänään voit piirtää elämästäsi aikajanan tai elämänkaaren. Se voi olla viiva, jossa on alku ja loppu, mutta myös jonkin muun muotoinen, esimerkiksi ympyrä tai mind map eli miellekartta. Aloita syntymästäsi ja kirjoita ylös tärkeitä tapahtumia aina tähän päivään saakka. Ehkä elämänkaarestasi tai janaltasi löytyy koulun aloittaminen, sisaruksen syntymä tai jokin merkityksellinen ihmissuhde. Kun olet saanut kaikki merkitykselliset tapahtumat janalle, lisää “fiilisviiva”. Pidä janaa “nollakohtana”, jonka yläpuolelle mentäessä vallitseva tunne on ollut positiivinen ja alapuolelle mentäessä negatiivisemmlta tuntuvat tunteet, kuten alakulo tai pelko ovat varjostaneet elämää. Onko elämässäsi ollut tunnekuohuja tai jaksoja, jolloin fiilisviiva pomppii janan molemmin puolin? Kun jana on näiltä osin valmis, siirrytään pohtimaan elämämme biisejä.


Pohdi, millainen musiikki on ollut läsnä elämäsi eri vaiheissa. Mikä on ensimmäinen laulu, jonka lapsuudestasi muistat? Kuka on ollut ensimmäinen lempiartistisi? Onko lempimusiikki muuttunut matkan varrella? Muistatko, millaista musiikkia kuuntelit, kun elämässä on ollut vaikeampaa? Onko jokin yksittäinen kappale jäänyt mieleesi erityisen vahvasti? Tähän kannattaa käyttää aikaa ja listaa voi täydentää myös myöhemmin.


Voit koota kappaleet esimerkiksi puhelimesi sovellukseen oman elämäsi soittolistaksi tai pitää ne tallessa paperilla. Näin olet rakentanut oman elämäsi aikakoneen, jonka avulla voit palata menneeseen hetkessä! Jatka listan rakentamista myös jatkossa. Mitä jos rakentaisit vaikka jokaisesta vuodesta oman “tärkeiden kappaleiden” listan?


Musiikkikasvattaja Salla Kostamo oli mukana toteuttamassa työpajoja Suomen Valkonauhaliiton Elän arkea kuunnellen -projektissa syksyllä 2020 Stiftelsen 7:nde Mars Fondenin tuella.86 views0 comments
bottom of page