Tarumusiikki
...Mitä se musiikkiterapia olikaan? KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA MUSIIKKITERAPIAAN LIITTYEN
Updated: May 28, 2021
Taru Koivisto, musiikkiterapeutti, musiikkikasvattaja, Tarumusiikki Oy / Suomen Valkonauhaliitto ry
Tervetuloa Tarumusiikin Musiikillisia kohtaamisia - blogiin. Julkaisemme taiteeseen ja/tai hyvinvointiin liittyviä kirjoituksia. Tämä on blogin ensimmäinen julkaisu, joka käsittelee yleisimpiä kysymyksiä, joita olen itse toimiessani musiikkiterapeuttina kuullut vuosien varrella.

Kysymys 1: Niin mitä se musiikkiterapia oikein olikaan?
Tämä on ehkä yleisin kysymys, jonka musiikkiterapeutti kuulee työssään. Vaikka musiikkiterapia on melko vakiintunut terapian ja kuntoutuksen muoto monilla alueilla Suomessa, moni ei ole kuullut aiemmin musiikkiterapiasta ja saattaa ihmetellä että mitä siellä oikeastaan tehdään ja miten.
Usein kuultu määritelmä on Suomen musiikkiterapiayhdistyksen sivuiltakin löytyvä: “Musiikkiterapia on tieteelliseen tutkimukseen perustuva kuntoutus- ja hoitomuoto, jossa musiikin eri elementtejä käytetään vuorovaikutuksen keskeisenä välineenä yksilöllisesti asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi”. Mutta mitä se oikein mahtaa tarkoittaa? Usein hyvin moninaisiakin asioita, joiden rajoja voi olla vaikeaa välillä määritellä.
Minun työssäni musiikkiterapian ammatillinen näkymä on sekä tavoitteellista kuntoutusta ja kuntoutumista että väline edistää ihmisten ja erilaisten ryhmien välistä yhteisöllisyyttä ja kanssakäymistä. Päivät täyttyvät soittamisesta, laulamisesta, musiikin kuuntelusta, vuorovaikutusta ja kommunikaatiota lisäävistä harjoituksista. Ohjaan yksilöllistä musiikkiterapiaa ja ryhmiä. Osa työskentelystä on yhteisöllistä musiikkityötä ja järjestötyötä musiikkiterapian ja pedagogiikan välimaastosta.
Suomessa on totuttu siihen, että musiikkiterapeutti työskentelee itsenäisenä ammatinharjoittajana tuottaen palveluja esimerkiksi sairaanhoitopiireille ja Kelan kuntoutukseen. Muissa maissa on verraten tavallista, että musiikkiterapeutti voi työskennellä palkattuna työntekijänä esimerkiksi kouluissa, sairaaloissa tai järjestöissä. Musiikkiterapeutteja työskentelee jonkin verran Suomessa myös samankaltaisissa ympäristöissä.
Mielestäni tarvitsisimme lisää musiikkiterapian ammattilaisia, jotka voisivat organisaatioiden palkkaamina työntekijöinä kokonaisvaltaisemmin syventyä moniammatilliseen työhön ja antaa työpanoksensa sekä laaja-alaisen tietämyksensä yhteiskunnalliseen käyttöön. Kysymys kuuluukin, että voisiko se olla laajemmassa mittakaavassa mahdollista myös meillä? Oletko sinä tavannut musiikkiterapeutin työssään ja millainen oli kohtaamisenne?
Tässä Mielenterveystalon video, jossa musiikkiterapeutti Anu Arponen kertoo havainnollisesti ja konkreettisesti, mitä musiikkiterapia, erityisesti nuorten musiikkiterapia on: https://www.youtube.com/watch?v=HxoRKazgu7A
Katso myös toinen mielenkiintoinen video, My job: Music Therapist, jossa Trish kertoo musiikkiterapeutin ammatista: https://www.youtube.com/watch?v=ZE6JbAAIbJQ

Kysymys 2: Voisiko musiikkiterapia auttaa minua tai läheistäni?
Musiikista ja musiikkiterapiasta on olemassa paljon tieteellistä tutkimusta, jonka perusteella sekä musiikin omahoidollinen käyttö että terapeutin johdolla tapahtuva työskentely voi parantaa hyvinvointia. Musiikkiterapiaa voidaan käyttää esimerkiksi masennuksen, ahdistuksen ja stressin hoitoon, keskittymis- ja tarkkaavuushäiriöiden ja käytöshäiriöiden hoitoon ja aivohalvauksesta kuntoutumiseen. Musiikkiterapiaa käytetään myös elämän nivelvaiheissa, esimerkiksi osana saattohoitoa, vastasyntyneiden tehohoitoa tai perhekeskeisenä lähestymiskulmana perheen kriisitilanteissa.
Musiikkiterapian soveltumista juuri sinulle tai läheisellesi arvioidaan ennen musiikkiterapian aloittamista. On tärkeää, että musiikkiterapia ajoitetaan oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Musiikkiterapia voidaan toteuttaa vastaanotolla, mutta terapiakäynnit koulussa, kotikäynteinä tai muissa tiloissa ovat myös yleisiä.
Kysymys 3: Miten musiikkiterapia voisi auttaa?
Musiikkiterapia voi auttaa monin tavoin. Musiikkiterapeutti Anita Forsblom kertoo kotisivullaan: “Musiikissa on paljon mahdollisuuksia. Musiikki aktivoi alitajuista, tiedostamatonta mielenmaisemaa. Sen keinoin voidaan sekä paljastaa että parantaa. Musiikin avulla voi käsitellä vaikeitakin asioita turvallisesti, symbolisen etäisyyden päässä. Musiikki saa aikaan vuorovaikutusta, se antaa esteettisiä kokemuksia ja tuottaa mielihyvää. Musiikilla on myös fysiologisia vaikutuksia. Sen avulla voidaan stimuloida tai rauhoittaa. Musiikkia käytetään hyväksi myös kivun hoidossa.”
On tärkeää muistaa, että huolimatta voimastaan musiikki tai musiikkiterapia ei ole kuitenkaan ihmelääke. Musiikkiterapia kestää usein pitkän aikaa, vaatii paljon työskentelyä musiikkiterapiaan osallistuvalta, eikä aina tunnu välttämättä pelkästään mukavalta ja innostavalta työskentelytavalta.
Kysymys 4: Mitä musiikkiterapia maksaa?
Musiikkiterapiaa voi saada sairaanhoitopiirin (lasten ja nuorten musiikkiterapia) tai Kelan järjestämänä vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena, jolloin terapia on osallistujalle maksutonta. Joissakin tapauksissa vakuutusyhtiö, perheneuvola tai sosiaalitoimisto voi maksaa musiikkiterapiakäynnit. Jos haluat itse maksaa terapian, voit tiedustella hintoja suoraan terapeutilta. Terapian aloittaminen edellyttää yleensä lääkärin kirjoittamaa lähetettä.
Aiheesta muualla:
Suomen musiikkiterapiayhdistyksen kotisivu www.musiikkiterapia.fi
Tutkija Päivi Saukon blogi www.musiikkivoimavarana.fi
Euroopan musiikkiterapiayhdistyksen kotisivu www.emtc-eu.com
Norwegian Academy of Music / Music therapy www.nmh.no
Musiikkiterapeutti Anita Forsblomin kotisivu musiikkiterapeuttianitaforsblom.nettisivu.org