top of page
kohtaamisia.jpg
Search
  • Tarumusiikki

MINUSTAKO LAULAJA?

Updated: May 28, 2021

“Yhdessä laulaminen vaan tuntuu niin ihanalta”, sanoo yksi Kipinä-kuoron laulajista.

Tänään esittelemme Musiikillisia kohtaamisia - blogissamme espoolaisen Kipinä - kuoron ja haastattelemme kuoron johtajaa Hanne Närhinsaloa. Kipinän taival alkoi 17 vuotta sitten Espoon lastentarhanopettajat ry:n kuorona. Ajan saatossa kuoro on itsenäistynyt ja tullut avoimeksi kaikille. Kuorossa laulaa tällä hetkellä viitisentoista naista. Osa on laulanut mukana jo pitkään, osa on vasta liittynyt kuoroon.Kuorolaulun hyvinvointivaikutuksia on tutkittu innokkaasti 2010-luvulla. Myös Kipinä-kuoroa aiemmin johtanut tutkija, muusikko Eeva Siljamäki tutkii kuorossa laulamista; tutkimuksen kohteena on improvisaatio ja erityisesti kuoroissa tehtävä improvisaatio. Eeva kertoo nettisivullaan väitöstutkimuksestaan: “Sosiaalinen vuorovaikutus, improvisaatio ja leikkimielisyys ovat toiminnan ytimessä muodostaen hyväksyvän ja ´mokia´ sallivan oppimisympäristön. Tutkimuksessa kysytään mitä merkityksiä osallistujat antavat kuorotoiminnalle, jossa sosiaalisen vuorovaikutuksen laatu musiikillisen laadun sijaan ohjaa toimintaa. -- Tutkimus haastaa myös yhteistoiminnallisen luovuuden teoretisoinnin siirtäen tarkastelun rajoitetusta asiantuntijuudesta syvemmin sosiaaliseen vuorovaikutukseen.”


Yksi Kipinä-kuorolaisista kertoo, mitä kuorolaulu merkitsee hänelle: “Yleensä ottaen ihmiset tykkäävät laulaa. On mukavaa, että siinä voi kehittyä ja yhteisöllisyys, harmonia ja musiikin voima on nimenomaan tärkeää yhdessä tekemisessä. Se on mielestäni ainutlaatuista kuorolaulussa. Prosessi kokonaisuudessaan ja yhdessä tekeminen. Sivutuotteena meistä tulee tietysti aina ystäviä. Meillä on muitakin mielenkiinnon kohteita yhdessä, kuorossa nauretaan paljon. Saa tutustua ihmisiin. Yhdessä laulaminen vaan tuntuu niin ihanalta.”


Toinen Kipinä - kuoron jäsen jatkaa: “Kuorossa on tosi mukavaa, tulee rento olo kun käy laulamassa. Jos on vähän väsynyt, kun sinne menee, niin siitä saa energiaa”. Ja vielä: “Yhteisessä laulamisessa on huumoria ja se antaa tosi paljon anteeksi virheitä toisella tavalla kuin esimerkiksi työssä suorittaessa. Harrastuksena siinä on luontaista joustavuutta, enkä koe samanlaista suorituspakkoa kuin vaikkapa töissä voi kokea.”


Musiikkikasvattaja, Musiikkiopisto Juvenalian lehtori Hanne Närhinsalo on johtanut kuoroa vuoden 2017 alusta alkaen. Haastattelimme häntä ja hänen ajatuksiaan Kipinä-kuoron kanssa työskentelystä.


Hanne Närhinsalo (kuva: Reija Salovaara)

Kertoisitko lyhyesti työstäsi?

“Päivätyökseni toimin mupe-opena Juvenalian musiikkiopistossa. Työ on kivaa musiikin ja laulun kanssa puuhailua. Opetan siis nuotinlukua, säveltapailua ja musiikin teoriaa toiminnallisesti ja musisointilähtöisesti. Tunneilla lauletaan, soitetaan, liikutaan, improvisoidaan, sovitetaan ja sävelletään. Työskentelen suurimmaksi osaksi lasten ja nuorten kanssa. Loppukevät on kiireistä aikaa, mutta juuri nyt on tosi palkitsevaa nähdä vuoden työn tulosta ja sitä, kuinka hurjasti oppilaat ovat vuoden aikana edistyneet ja oppineet.”


Kertoisitko työskentelystäsi Kipinä kuoron kanssa?

“Olen työskennellyt Kipinä - kuoron kanssa nyt reilun vuoden. Tapaamme n. 8 kertaa lukukaudessa ja pyrimme aina kauden lopuksi järjestämään konsertin jossain. Nyt menemme pitämään kahvikonsertin Wilhelmiina-kotiin. Ohjelmistossa on poppia, iskelmää, kevyttä klassista ja kansanmusiikkia. Keväällä ryhmässä aloitti viisi uutta kuorolaista ja se on tasapainottanut stemmoja ja muhkeuttanut soundia.”


Milaiset tavoitteet työskentelyllänne on?

“Kipinä on yhteisöllinen porukka, jossa kaikki osallistuvat ohjelmiston ja esiintymisten suunnitteluun. Itse olen painottanut nyt erityisesti äänenkäytön treeniä ja yhteissoinnin parantamista ja harjoitus on tuottanut hyvää tulosta. On innostavaa huomata myös tässä, kuinka kuorolaisten laulutaito kehittyy ja harjoittelu kannattaa.”


Millä tavoin laulaminen tai erityisesti yhdessä laulaminen mielestäsi vaikuttaa?

“Harjoituksemme ovat sunnuntai-iltapäivisin ja moni tulee harjoituksiin hieman uupuneena rankan viikon päätteeksi. Mutta laulun voima on vahva. Yhdessä laulaminen on tosi kivaa ja kuulostaa parhaimmillaan monta kertaa paremmalta kuin yksin laulaessa. Laulaminen on fyysistä puuhaa ja kuorolaulu vaatii vahvaa keskittymistä, jossa arjen murheet ja kiire unohtuu. On ihana huomata, kuinka hymyssä suin ja voimaantuneena kuorolaiset lähtevät harjoituksista.”


Kertoisitko vielä omasta lauluharrastuksestasi?

“Laulaminen on ollut minulle lähtökohtaisesti aika haastavaa ja olen tehnyt paljon töitä kehittyäkseni. Pääsin ensimmäisille laulutunneille ammattiopintojen alkaessa ja olen siitä lähtien epäsäännöllisen säännöllisesti käynyt laulutunneilla. Töissäni käytän ääntä paljon ja äänenhuolto on tärkeää. Liityin kaksi vuotta sitten Dominante - kuoroon ja on ollut mahtavaa päästä laulamaan isoja kuoroteoksia á cappella sekä orkesterien kanssa. Kuorossa myös yhteisöllisyys ja siihen panostaminen on tärkeää.


Mitä musiikin parissa työskentely sinulle merkitsee?

“Rakastan musiikkia ja innostun kun oma soittoni/lauluni tai ryhmieni musisointi kuulostaa aina vain paremmalta. Suurin osa elämästäni kuluu musiikin parissa, mutta haluaisin silti ehtiä itse musisoimaan enemmän.”


Aiheesta muualla:

Tykyn Soundi - palvelut työhyvinvoinnin edistämiseen: http://www.tarumusiikki.com/hyvinvointi


Kipinä-kuoron yhteystiedot:

heidihaataja@gmail.com


Tutkija, improvisoija, muusikko Eeva Siljamäen kotisivu: www.esiljamaki.wixsite.com/eevasiljamaki

55 views0 comments
bottom of page